Bir çoğumuz dizüstü bilgisayar (notebook, netbook vb.) alırken satıcı firmaların içine Windows işletim sistemini yüklenmiş olarak sattıklarını biliyoruz. Bir yerde son kullanıcıya satış yapıldığını düşünecek olursak kullanımı (benim görüşüme göre) hâlâ en kolay ve en basit anlaşılır arayüze sahip işletim sistemi Windows. Bu yüzden kurulu olarak gelen bir işletim sistemi olacaksa Windows olması makûl oluyor.

Yine de profesyonel kullanıcının aldığı bilgisayara Linux dağıtımları gibi ücretsiz veya başk ücretli işletim sistemlerini yükleme isteği var ise bilgisayarı satın alırken farkında olmadan ödediği Windows lisans ücretini ödeyerek bilgisayarı alması zaten çok mantıklı değil. Linux Kullanıcıları Derneği  (LKD) e-posta listesinden bildiriyorum:

“Pardus Kullanıcıları Derneği başkanı ve LKD üyesi bir avukat Tüketici Mahkemesine açtığı dava sonucu bilgisayar ile birlikte alınması zorunlu kılınmış olan Windows işletim sisteminin ederini faiziyle birlikte geri alma hakkını kazandı. […] Bu davanın sonucu olarak özgür işletim sistemi kullanıcıları gibi yasal işletim sistemi lisanslarına sahip kullanıcılar  dava açmak yerine, satıcı firmanın zorluk çıkarması durumunda, mahkemenin verdiği örnek karar ile tüketici heyetine başvurarak, masrafsız bir şekilde istemediği işletim sistemini iade ederek ederini geri alabilir. "

Şimdi sırada farkında olmadan her bilgisayar alışında Windows lisansına 100$‘a yakın (emin olmamakla beraber belki de daha fazla) para yatıran son kullanıcıyı bilinçlendirmek kalıyor. Ben de bu yazıyı okuyan blog sahibi arkadaşlardan özgür yazılımı destekleyenleri veya ülke ekonomisinin iyiliğini düşünenleri bloglarında bu konuyu dile getirmeye davet ediyorum.

NOT: Bilinçlendirme kampanyası içeren bu yazıyı bu notla beraber aynı şekilde blogunuzda/sitenizde kopyalayarak yayımlayabilirsiniz.

Bu davanın sonucu olarak özgür işletim sistemi kullanıcıları gibi yasal
işletim sistemi lisanslarına sahip kullanıcılar  dava açmak yerine,
satıcı firmanın zorluk çıkarması durumunda, mahkemenin verdiği örnek
karar ile tüketici heyetine başvurarak, masrafsız bir şekilde
istemediği işletim sistemini iade ederek ederini geri alabilir.