Galiba hiçbirimiz gömleğini kravatını giyip yazılım geliştiren insanlardan değiliz.

Olay aslında gömlek kravatta değil. Okuldaki derslerden ve kitaplardan yazılım geliştirme öğrenen insanlar bir yana dursun, yıllarını internette harcamış, computer nerd-geek kültürüyle yetişenlerde bambaşka bir karakter görürsünüz. İkisinin yaptığı ürün arasında belki de dağlar kadar fark olur.

Bende de küçüklüğümden beri yaptığım her şeyin içine easter egg (sürpriz yumurta) saklama alışkanlığı var. Easter egg, aslında bir programın kullanıcı tarafından görülecek kısımlarına veya kaynak kodunun içine yerleştirilen süpriz, yani gördüğünüz anda yüzünüze gülümseme yayan ek özellikler oluyor.

Eskiden daha geek tayfanın çalıştığı Microsoft‘ta ürünlere bir çok easter egg koyulurmuş. Hatta bu Wikipedia makalesinde yazılmamış FrontPage Easter Egg‘ini ben hatırlıyorum. Bugünlerde eskisi gibi işlemiyor galiba işler. :)

Google… Zaten yüzlerce espriyle her an karşınıza çı-ka-bi-li-yor. Klasik Google fanboy’luğumu yine ortaya çıkarmak istemiyorum ama Street View kamerası Googleplex’in önünden geçerken el sallayan Google yüzlerce Google çalışanı ne kadar geek olduklarını kendileri gösteriyorlar :)

Bir şirketin çalışanlarının birbirleriyle iyi iş birliği yapabilmesi için herkesin ortak bir kültüre; en azından şirket ve meslek kültürüne sahip olması oldukça önemli. Birbirlerinin esprilerini anlayıp gülen Google çalışanları belki de mutluluğun resmini çiziyorlardır. :P Bu kadar saçmalık yeter.

Google’dan eksik kalmayan **Facebook **da zamanında eklediği Konami Code, Mark Zuckerberg’i engelleyememeniz, ve daha bir çok eski tasarımlarla tarihe karışmış yumurtalarla listede yerini alıyor. Yine V6 **UNIX **çekirdeğinde (kernel) yazılan “you are not expected to understand this” yorumu, beni dumur edenlerden biri olmuştur. Yine reddit.com‘un header‘larında bulunan bir SQL _Injection _kodu, biraz _reverse engineering _yapmaya çalışanları güldürmüştür :)

Bazen programlama dillerinin kendilerinde de sürpriz yumurtalar bulunabiliyor. PHP‘nin kurucularından Zeev Suraski’in köpeğini PHP ile hazırlanan tüm sitelerin sonuna bir kod ekleyerek görebilirsiniz. :) (sonradan o köpek ölüyor ama bugün milyonlarca sitede yaşıyor.) Python 3.x’daki ilginç sürpriz yumurtalardan bir tanesi de Python‘da {süslü parantezlerin} olmamasına laf edenlere geliyor. Shell’de from __future__ import braces yazdığınızda SyntaxError: not a chance hatasını alırsınız :) Yine Python’da xkcd‘nin isteği üzerine hazırlanan import antigravity oldukça eğlenceli.

Pardus 2009‘un kurulumunda da F1’den F12’ye kadar olan tuşlardan birinde açılan sürpriz tetrisle bir yandan kurulumun bitmesini beklerken bir yandan eğlenebilirsiniz. :) Yine Ubuntu‘da da güzel sürpriz yu-mur-ta-lar var.

Biz de vaktinde Hüseyin’le ffScheduler‘ı yaparken ufak bir _easter egg _koymuştuk. Bugüne kadar kimse bulup bize gelmedi, madem öyle biz de sürprizini kaçıralım. Sitede hmaab yazarsanız sizi artık sürpriz olmayan bir şey bekliyor. :) Dediğim gibi ben elimden geldiğince yazdığım her şeye bir tane koymaya çalışıyorum :) Bana sorarsanız işe eğlence katmakta hiçbir sakınca yok. :)

Sizin sitelerinizde veya bildiğiniz sürpriz yumurtalar var mı?